onsdag 11 april 2012

En annan syn på sparande..



Rebeckas ekonomiska tips:

1. Specialisera dig inom det område du spenderar mycket pengar
För mig gäller detta mat och kläder. Jag kommer återkomma till detta i ett senare blogginlägg.

2. Om du inte kan något när det gäller t.ex. ett stort engångsköp, rådfråga vänner som kan!

3. Jag har flera gånger hört ett råd som lyder: lär dig skilja på vad du vill ha och vad du behöver. Givetvis är detta viktigt, men jag vill poängtera ytterligare en aspekt: lär dig skilja på vad du vill ha och det samhället eller andra säger åt dig att du behöver eller vill ha. T.ex. har jag aldrig riktigt gillat läsk utan har druckit det mer av social vana. Nuförtiden köper jag och Henrik aldrig läsk eller saft utan dricker bara vatten, det var ingen uppoffring för oss utan vi insåg bara att vi inte själva hade behovet av denna söta dryck. Finns det liknande saker du köper i ditt liv som inte ger dig personligen vad det kostar?

4. Tid är pengar, klyschigt men jag tillämpar det när vi funderar på ifall vi ska åka en timme extra för att köpa en liter mjölk som är 2 kr billigare. Här vill jag också formulera det till att energi är pengar. Förut brukade jag spendera några minuter varje dag och fylla i undersökningar på internet från t.ex. olika företag som ville veta vad jag tyckte om deras produkter. För detta fick man kuponger och på vissa ställen rena pengar.
Problemet med detta var inte bara hur tråkigt det var då man hela tiden måste motivera svar in i minsta detalj när det gäller varor eller tjänster man kanske knappt vet något om t.ex. är skärholmens köpcentrum "ungdomligt, fräscht, för barn, stort, litet" eller kanske "mer rött än blått"?
Problemet visar sig även när man tänker på hur man kunde ha använt de där minuterna eller i mitt fall (då jag fömodligen inte skulle jobbat den tiden ändå) energin. Energin jag förlorar var inte värd 50 kr i veckan. Den energin hade jag kunnat spendera på studierna eller att göra något jag tyckte om som gett mig en bättre behållning i framtiden. Energin är värdefull, det är den som gör oss levande. Slösa den inte på det du inte gillar för mycket, då säljer du den billigt.
En sista aspekt i detta handlar även om den timlön man beräknar få för den sortens undersökningar. Jag roade mig med att räkna ut att jag fick i princip mindre än 50 kr i timmen, vilket innebar under minimumlön-snittet. Kan vara värt att tänka på..

5. Bind inte upp dig! När man binder sig till ett företag eller tjänst kan man flera gånger tjäna pengar rent kortsiktigt. Du får kanske en liten startavgift eller extratjänst. Problemet ur mitt perspektiv med detta är kopplat till min dröm om oberoende. Jag ska ge ett exempel på när en sådan här situation kan uppstå och jag ska ta det ur mitt eget liv:
En telefonförsäljare stannar mig på gatan och pratar om ett jättebra erbjudande. Jag säger att jag redan har en telefon och är nöjd med det jag har. Denne försäljare pratar om jobbmobil och som jag minns det något om att jag borde har två mobiler (!) (låt mig tillägga att jag var 18 år). Dum som jag i efterhand tycker att jag var sa jag att jag skulle tänka på saken och skrev under (!) ett papper om att få något hemskickat. Jag var egentligen inte intresserad och efter att jag fått något hemskickat (med som jag uppfattade det information) så glömde jag bort det. Ett år senare så får jag en räkning på över tusen kronor i icke-betalda avgifter till telefonbolaget.
Det visar sig att jag hade fått ett abonnemang som jag inte använt, inte aktiverat men som jag ändå borde ha skickat tillbaka. Dessutom hade de inte skickat räkningarna till mig varje månad med minsta-avgiften utan kommit på att jag skulle ha en i slutet av året med allt i en enda stor summa.
Den här episoden gjorde att jag lärde mig att aldrig skriva på något slumpmässigt och att aldrig lita på försäljare när det gäller elektronik och abonnemang. Jag har haft liknande problem eller att jag ångrat mig i efterhand i princip varje gång jag passat på att utnyttja ett erbjudande. Kort sagt: Binder du upp dig så blir det stor chans att du är fast där när du är missnöjd. Är du inte bunden är du fri att be dem dra åt skogen och hitta något bättre. Idag är jag god vän med en expert på mobiler, abonnemang och elektroniska prylar överlag. Mycket värdefullt vill jag tillägga med tanke på punkt nr.2.

6. När det sviktar, tänk inte på hur jobbigt det är att spara, utan tänk på hur härligt det blir när du lyckas med din dröm.

7. Hälsa är något vi behöver investera i tidigt för liksom pengar som blir m er ju längre vi väntar beror vår framtida hälsa på hur vi sköter oss nu. Med det menar
jag att det är värt att investera i en frisk kropp. SJälv är jag väldigt noga med vad jag stoppar i kroppen, och en billig friterad varelse idag gör att vi förlorar tid
och energi vi behöver för att uppnå våra drömmar. Med det menar jag inte att sluta äta gott, utan att vara snälla mot vår kropp och ta hand om den, i praktiken handlar det om för mig att vara balanserad och medveten. Det handlar också om att jag handlar inte bara det billigaste utan väger priset mot vad det gör med min kropp.

8. Och så något värt att beakta då ett billigt leverne för vissa betyder att man snålar: Att köpa billigt kan vara dyrt. (Därav min kommetnar om att man ska specialisera sig där man spenderar mycket pengar) Köper jag den billigare kycklinfilen kan det vara värt att veta att den kan innehålla 20 procent vatten som försvinner i matlagningen och att den därmed kommer upp i samma kostnad ofta som den dyrare, av bättre kvalite.
/Rebecka

1 kommentar:

  1. Mycket bra och fina tankar. Om alla skulle tänka som dig skulle vi leva i ett bättre samhälle

    SvaraRadera